UA-37066554-1

4. september 2015 - Kommentarer er skrudd av for Hva bør et anbud inneholde?

Hva bør et anbud inneholde?

Det første man må avklare er: Hva er hensikten med anbudet?

Dette kan virke banalt ettersom det er selvsagt at man skal bruke det for å hente inn priser fra forskjellig entreprenører. Men bruk 10 sekunder på å sette deg inn i entreprenørens ståsted.

Håndverkere mottar prisforespørsler ukentlig, noen kanskje daglig. Veldig mange private byggherrer sender ut en rask og uforpliktende epost med spørsmål om pris, kanskje sammen med noen skisser eller tegninger. Mottaker i andre enden vil da gi et raskt svar - et skudd fra hofta - på slike prisforespørsler. Den sum som entreprenør da oppgir vil ofte være svært lav. Dette for å fremstå attraktiv da de vet at du driver å leter rundt i håp om å finne en god pris (Mange bedrifter har en pristaktikk som er «Få jobben først, ta krangelen etterpå»).

Hva skal man gjøre for å få en riktigere pris? Lag et dokument som beskriver prosjektet.

Et slikt dokument bør inneholde:

 1. Målsatte plan, snitt og fasadetegninger i målestokk 1:100
  Dette behøver entreprenør primært av to grunner:
  a) for å forstå omfang av prosjekt
  b) for å kunne måle lengder på vegger og omtrentlige materialmengder, f.eks antall m2 takstein
 2. En enkel oversikt over vinduer og ytterdører.
 3. Beskrivelse av hovedmaterialer og overflater i alle rom. Dette kalles et romskjema. Ønsker du å male selv, skriv det på.
 4. Juss, vilkår for oppføring, hvem forsikrer huset under bygging, forholdet til Byggherreforskriften, tidsfrister osv.
 5. Teknisk utførelse i hovedtrekk. Skal du ha vannbårenvarme i alle gulv, hvem betaler strøm på byggeplass, hvem kjører vekk søppel osv.

Men pass på... Det er lett å la seg rive med å skrive altfor mye! Mange små og mellomstore håndverkerbedrifter har ikke egne ansatte som regner på anbud. Det er ofte noe ledelsen gjør etter en lang arbeidsdag innimellom alt annet. Er beskrivelsen for detaljert orker de rett og slett ikke med mindre jobben du tilbyr er svært attraktiv.

Når man lager et anbudsdokument så må man igjen sette seg inn i mottakers ståsted. Hva er relevant informasjon ift. prisgiving? Hva er utslagsgivende?

Det er ikke relevant:

 • om du skal ha dørhåndtak av aluminium eller messing
 • om du skal ha 10x10 flis eller 20x20 flis på badet

Tenk i grove tall og romslige marginer! Er prisvariasjonen mindre enn 25.000 har det liten betydning for pristilbudet. F.eks. om flis på bad koster 300 eller 600 kr per m2 har det en helt marginal påvirking for sluttsum.

Nedenfor kan du laste ned et eksempel på anbudsbeskrivelse. Tegninger kommer i tillegg. Dokumentet gir deg en god pekepinn på hva et grovanbud bør inneholde.

 Last ned anbudsdokument her (pdf) 

Published by: Einar Wahlstrøm in Ofte stilte spørsmål

Comments are closed.