UA-37066554-1

30. august 2015 - Kommentarer er skrudd av for Gjør huset ditt vakrere, ikke bare større!

Gjør huset ditt vakrere, ikke bare større!

Kjeller, tilbygg eller påbygg? Nedover, bortover eller oppover? Før du tar valget om å utvide, ta et steg tilbake og tenk deg litt om. Gjør huset ditt vakrere, ikke bare større!

Planlegging
Kan du løse problemet på en annen måte? Ta deg god tid. Et tilbygg høres kanskje lite komplisert ut, men det er ofte en stor økonomisk utgift og kan i noen tilfeller være mer komplisert enn å bygge et nytt hus.

Det nye griper inn i det gamle.

En vanlig feil mange gjør:
Ring ikke en byggmester og be de komme på befaring umiddelbart! Jeg er stor tilhenger av å bringe inn entreprenøren tidlig i prosessen, og jeg vet om flere som jeg kan anbefale, men for å si det litt direkte: Entreprenører bygger og arkitekter planlegger. Det er alltid verdt tiden, tålmodigheten, krefter og penger å utforske de muligheter som foreligger helt i starten av prosjektet. Sett av noen måneder til å finne den beste løsningen for ditt hjem og din lommebok.

Begrensninger
Hva er de fysiske og juridiske begrensningene som du må arbeide innenfor og som vil påvirke hvordan, hvor og hvor mye du kan bygge på huset ditt? Hvilke reguleringsbestemmelser er førende? Er bestemmelsene gamle og er kommunen motivert til fortetting i området ditt? Det finnes ingen fasit da hver enkelt hus må behandles individuelt.

Et råd:
For å forutse potensielle utfordringer så hjelper det ofte å sette seg inn i naboenes synspunkt. Hva tenker de om planene dine? Hvordan vil dette påvirke deres tomt? Synker salgsverdien? Innsyn på badet? Mer skygge i hagen? Ubehagelig med naboens nye takterrasse?

Muligheter
Har du vurdert…? Ofte når jeg blir bedt om å tegne en utvidelse spør jeg mange spørsmål: Hvorfor vil du gjøre dette? Er du villig til å investere så mye i dette huset? Trenger du å utvide eller kan det eksisterende huset bygges om? Behøver du virkelig alle de rom som du skisserer opp, eller kan fleksible løsninger være en tanke å ta videre?

Tilbygget skilles fra det gamle huset med en glassgang.

For ikke så lang tid tilbake så ble jeg engasjert av en kunde som i utgangspunktet var fast bestemt på å utvide badet slik at det skulle bli god plass til et badekar og rullestol. Etter befaring og et innledende møte trakk jeg meg tilbake til kontoret og satte meg ned for å undersøke mulighetene. Til slutt presenterte jeg et forslag hvor huset istedet ble utvidet med et ekstra soverom og konvertere det eksisterende soverommet til bad og vaskerom. Dette viste seg å være en vinn-vinn situasjon både med tanke på dagens umiddelbare behov, men også for evt. fremtidige behov. Ved en grundig gjennomgang av alle muligheter kan man utvikle en overordnet plan for både nåværende og fremtidige behov. Kunden ble kjempefornøyd og var veldig glad for at vi tok tak i problemet så grundig og løsrev oss fra deres opprinnelige ide.

Sammensetningen
Jeg ser så utrolig mange dårlige utvidelser. Hvorfor vil du bygge noe som ser stygt ut bare for å få mer plass … kom igjen? Med litt omtanke og kreativitet klarer jeg alltid å få til begge deler – både praktisk og vakkert. Gjør huset ditt vakrere, ikke bare større!
Men hva er et vakkert tilbygg? Helt uavhengig av byggestil er det en avgjørende faktor for hele prosjektet. Gjør man feil her er det svært vanskelig å få et godt sluttresultat.

PROPORSJONER!

Dette er den estetiske bærebjelken i hele prosjektet. Er proporsjonene feil, som f.eks. et altfor stort hus på en knøttliten tomt, så kan ikke selv den lekreste ytterkledning hjelpe på helhetsinntrykket. Det bli feil uansett. Forholdet mellom hovedhus og tilbygg må være riktig. De må stå i riktig proporsjon til hverandre.

Å få dette til er vanskeligere enn man skulle tro, for noe som virker lite ett sted kan være for stort et annet. Dette har mye med fysiske størrelser å gjøre, men ikke utelukkende. To identiske bygg, ett i tre og ett i betong, kan oppleves svært ulike. Et tilbygg som står i kontrast til hovedhuset vil ofte kreve mer oppmerksomhet visuelt og derfor virke større enn det faktisk er. Noen ganger kan dette være riktig, andre ganger feil. Virker tilbygget tungt og massivt ift. eksisterende hus og hvordan påvirker dette balansen mellom nytt og gammelt?

Hovedhus og tilbygg i sømløs overgang eller ett hus?

Helheten
Hva gjør tilbygget med hovedhuset? Hvordan påvirkes det eksisterende huset av påbygget. Får det helheten til å fremstå som bedre tilpasset tomten? Hvordan bygges tilbygget inn i hovedhuset? Som en sømløs overgang mellom nytt og gammelt eller er står de i kontrast til hverandre? Et nytt tilbygg kan ofte være en anledning til å foreta endringer i den eksisterende bolig slik at man oppnår en bedre helhet. Jeg har gjort mange tilbygg og ved flere anledninger så har kunden etterhvert selv oppdaget at små tilbygg kan bringe med seg mange muligheter.

 

Her kan du se noen eksempler på tilbygg, påbygg og nybygg.

Published by: Einar Wahlstrøm in Artikkel

Comments are closed.