Lødd stein

Bruk naturmaterialer og lær deg å verdestte endring.

Bruk naturmaterialer og lær deg å verdsette endring.

Navigasjon

Hvordan få huset ditt til å bli finere med tiden?

Er du en av de som ønsker å bruke minst mulig tid på vedlikehold av hus og hage, eller er du en av de som synes det er givende med vedlikehold? Personlig er jeg glad i vedlikehold og er ofte fristet til å si: uten noe vedlikehold så blir det ikke bra!

 

Hvor mye vedlikehold orker du?

Alle bygg har det som kalles en værhud. På sett og vis kan værhuden sammenliknes med skallbekledningen som man trer utenpå ullgenseren. Husets værhud er i prinsippet det samme og beskytter isolasjon i vegger og tak, men i motsetning til gore-tex jakka blir ikke huset vasket eller impregnert flere ganger årlig. Værhuden skal stå i all slags vær, året rundt. Når vi krever at den attpåtil skal være vedlikeholdsfri og bli finere med tiden så krever vi mye. Jeg vet i hvertfall at hvis min skalljakke hang utendørs i 20 år så ville den ikke sett bedre ut enn da den var ny.

 

Lære deg å elske patina.

Hvis vi skal få et hus til å se bedre ut så må vi velge materialer som jobber med været, for tiden vil alltid sette spor. Det ytterste skallet skal ikke stå imot naturkreftene og til enhver tid se nytt ut, men tilpasse og endre seg. Materialer som kommer fra naturen gjør nettopp det, de tilpasser og endrer seg. Her er vi mennesker ulike, men du må lære deg å like patina hvis du skal ha et vedlikeholdsfritt hus som du synes blir vakrere med tiden. Du må akseptere forandring og at tiden setter spor.

 

Aksepter endring.


Noen materialer endrer seg mye og noen lite, men kjerneved av furu (Treteknisk magasin nr. 25) er et typisk eksempel på naturmateriale som krever minimalt med vedlikehold og som merkbart endrer seg over tid. Jeg bor selv i et hus hvor kledningen er av kjerneved og her endrer huset seg fra dag til dag, alt etter fuktigheten i lufta. Spesielt tydelig er det når det regner. Da er huset nesten svart, mens det på tørre soldager er sølvgrått.

I andre enden av skalaen finner vi materialer som også er vedlikeholdsfrie, men som ikke varierer så mye i utseende som kjerneved. Metaller! Når disse monteres så kommer de rett fra fabrikk og er rene og skinnende. Etter kort tid stabiliserer de seg og mange metaller vil da ha fått sin permanente overflate, f.eks aluminium eller cortenstål. Noen metaller derimot endrer seg, men svært sakte. Kobber er et eksempel på et slikt materiale som først er gyllent, 20-30 år senere er blitt grønt og sist blir overflaten blålig. Helt vedlikeholdsfritt, men i sakte endring over generasjoner.

Så er det en gruppe materialer som har eksistert i millioner av år og selvsagt ikke kommer til å forandre seg. Stein er et godt eksempel, men også de mer moderne variantene keramikk, betong og tegl. Å si at de ikke endrer seg er ikke helt riktig, fordi disse materialene vil på grunn av sin ru overflate være grobunn for mange planter. Dette gjør ingen skade og personlig synes jeg det er kjempeflott. Tenk, en yttervegg av mørk skifer med innslag av myk lav og mose.

 

Velg naturmaterialer, aksepter endring og lær deg å like patina, da er du trygg.