RELATERT

Hva koster arkitekttjenester?

Kjøp av varer har alle erfaring med. Vi gjør det daglig. Derimot, kjøp av tjenester er noe vi sjelden gjør. Derfor er en svært viktig del av arkitektens jobb å hjelpe kunden med å …

Skap et vakkert hjem, ikke bare større.

Tenker du på tilbygg, påbygg eller kanskje en kjeller? Før du bestemmer deg for å utvide, ta et øyeblikk til å reflektere. Hvorfor skal du bygge noe som ødelegger utseendet på huset bare for …

Hvordan velge riktig arkitekt?

Det er viktig å finne en arkitekt som har en tilnærming og arbeidsmetode som du er komfortabel med. Du vil tilbringe mye tid sammen med arkitekten. Er arkitekten medlem i NAL? Du kan enkelt …

Intervju i Aftenbladet

Sommeren 2022 intervjuet Stavanger Aftenblad tre ulike arkitekter. Temaet var ombygging av gamle trehus fra sekstitallet. En av arkitektene var Einar Wahlstrøm. - Hvor viktig er det å ha respekt for husets opprinnelige arkitektur …

SOSIALT

Skap et vakkert hjem, ikke bare større.

Tenker du på tilbygg, påbygg eller kanskje en kjeller? Før du bestemmer deg for å utvide, ta et øyeblikk til å reflektere. Hvorfor skal du bygge noe som ødelegger utseendet på huset bare for å få mer plass?

Hvorfor ønsker du å utvide?

Noen år tilbake hjalp jeg en eldre mann som trengte mer plass på badet til både rullestol og badekar. Ved vårt første møte insisterte han på å utvide baderommet, men etter noen samtaler ble vi enige om at jeg skulle utforske alternative løsninger.

Jeg bruker litt tid på å finne et godt alternativ, men etter en stund viser jeg han en løsning hvor, i stedet for å utvide badet, foreslår å utvide huset med ett ekstra soverom. Dette gjorde det mulig å omdanne det opprinnelige soverommet (som var unødvendig stort) til et romslig bad med plass til badekar, rullestol og vaskemaskin. Han var en modig huseier som stolte på arkitekten.

Renovering av kataloghus
Ny fasade og heltre-vinduer, kombinert med enkle detaljer, løfter helhetsinntrykket.

Proporsjoner er den estetiske bærebjelken

Riktig størrelsesforhold mellom hus og tilbygg er avgjørende for et vellykket resultat. Hvis forholdet er feil, kan selv de mest eksklusive materialene ikke redde helhetsinntrykket. Størrelsesforholdet mellom huset og tilbygget - og mellom huset og landskapet - må være i balanse. De må stå i riktig proporsjon til hverandre.

Dette er en utfordrende oppgave, da et bygg som virker lite et sted, kan virke for stort et annet sted. To like store bygninger, en i tre og en i betong, oppleves ulikt. Et tilbygg som står i kontrast til hovedhuset krever mer oppmerksomhet og virker dermed større. Noen ganger er dette riktig, andre ganger ikke. Det finnes ingen enkel fasit, men noen svar er mer riktig enn andre.

Enhver som er engasjert kan skape et hus av stor verdi. Med omtanke og innlevelse blir det bra. Du tar din livshistorie, blander det sammen med dine drømmer, og skaper et sted som er unikt for deg. Ingen yrkestittel er nødvendig.