Featured Image

Husets opprinnelige arkitektur

Sommeren 2022 intervjuet Stavanger Aftenblad tre ulike arkitekter. Temaet var ombygging av gamle trehus fra sekstitallet. En av arkitektene var Einar Wahlstrøm.

- Hvor viktig er det å ha respekt for husets opprinnelige arkitektur når man renoverer boliger?

- Boliger kan være av svært ulik arkitektonisk kvalitet. Noen hus skal behandles respektfullt og renoveres med en varsom hånd. Andre bygg nyter godt av en mer usentimental tilnærming. Ikke vær redd for å sette ditt personlige preg på stedet - for du har nå en gyllen mulighet til å skape ditt eget paradis - men ha i bakhodet at du er en midlertidig forvalter. Noen har bodd der før deg, og noen kommer til å bo der etter deg. Overlat både hus og hage i bedre stand enn når du overtok.

- Hva ved slike boliger bør oppgraderes til dagens standarder?

- I mange tilfeller er det både viktig og riktig å modernisere et gammelt trehus. Du bør som et minimum etterisolere, skifte vindu og bytte ut både gamle rør og det elektriske anlegget. Men, en teknisk oppgradering av huset er ofte ikke tilstrekkelig.

Boliger bygget på sekstitallet er skapt for en annen tid. Familier hadde andre prioriteringer. Hvis du ønsker et godt hus å bo i, et hus som utnytter tomtens kvaliteter og med en planløsning som fungerer for en moderne familie, er det ofte nødvendig å ta tak i byggets struktur og riste «ryggmargen» godt. Mindre justeringer og flikking gir sjelden et godt sluttresultat. Du må være modig og gjøre tydlige grep.

Hvordan kan man renovere og oppgradere en bolig med respekt for husets historie og opprinnelige kvaliteter?

- En feil mange gjør når de flytter inn i et gammelt hus er å renovere kjøkken og bad. Ukentlig får jeg telefoner fra huseiere som, etter å ha bodd i huset noen år, er misfornøyd med valgene de tok. For mange er det en stor skuffelse når de forstår at det nyoppussede badet er en øyensten og til hinder for den planløsningen de ønsker seg.

- Det er alltid lurt å renovere med en plan, men jeg forstår godt at en fersk huseier er ivrige etter å sette sitt preg på huset. Allikevel, ta et steg tilbake og tenk deg om. Ta kontakt med en arkitekt tidlig, gjerne før du har overtatt. Under en befaring kartlegger dere bygget, og avklarer dine behov og ønsker. Sannsynligvis finner du en teglsteinspipe. Den kan restaureres og være et historisk element i huset. Det første jeg gjorde i mitt trehus fra 1956 var å rive bort himlingen. Under denne fant jeg et bjelkelag i heltre. Er du heldig kan disse bidra både med økt takhøyde og gi rommet karakter.

- Gamle hus har også gamle hager. Det tar minutter å felle et tre, men flere tiår for å vokse opp. Ta vare på de trærne som tilfører stedet kvalitet. Står de utsatt til er det nødvendig å beskytte både stamme og røtter før renoveringsarbeidene begynner.

Videre lesning

Artikler:

Kom i gang:

For å hjelpe våre kunder har vi laget en guide som gir deg kunnskapen du trenger for bedre å samarbeide med en arkitekt og håndtere et byggeprosjekt.

Last ned Kom i gang-guide.

Kontakt

Personlig Arkitektur AS
Undheimsvegen 468
4342 Undheim

E-post: post@personligarkitektur.no
Telefon: 980 929 74