RELATERT

Hva koster arkitekttjenester?

Kjøp av varer har alle erfaring med. Vi gjør det daglig. Derimot, kjøp av tjenester er noe vi sjelden gjør. Derfor er en svært viktig del av arkitektens jobb å hjelpe kunden med å …

Skap et vakkert hjem, ikke bare større.

Tenker du på tilbygg, påbygg eller kanskje en kjeller? Før du bestemmer deg for å utvide, ta et øyeblikk til å reflektere. Hvorfor skal du bygge noe som ødelegger utseendet på huset bare for …

Hvordan velge riktig arkitekt?

Det er viktig å finne en arkitekt som har en tilnærming og arbeidsmetode som du er komfortabel med. Du vil tilbringe mye tid sammen med arkitekten. Er arkitekten medlem i NAL? Du kan enkelt …

Intervju i Aftenbladet

Sommeren 2022 intervjuet Stavanger Aftenblad tre ulike arkitekter. Temaet var ombygging av gamle trehus fra sekstitallet. En av arkitektene var Einar Wahlstrøm. - Hvor viktig er det å ha respekt for husets opprinnelige arkitektur …

SOSIALT

Hvor mye tid vil du bruke på vedlikehold?

Svært få, om noen, byggematerialer kan stå i mot værets påvirkning for evig tid. Regn, vind, sol og salt sliter på kledningen og setter sine spor - dette er helt naturlig.

Mange materialer blir markedsført som vedlikeholdsfrie. Dette er fristende for mange, men dessverre har de ofte felles at de inneholder skadelige stoffer. Hvis du ønsker en vedlikeholdsfri fasade, men vil unngå plastprodukter, hvilke alternativer har du?

Jeg synes det er oversiktlig å kategorisere materialene i tre hovedgrupper:

  • Lang levetid (Disse materialene endrer seg gradvis over tid.)
  • Svært lang levetid (De endrer seg sakte, om i det hele tatt.)
  • Ekstremt lang levetid (Disse materialene forblir uendret.)
Ombygging av typehus
Det er en vanlig oppfatning at vedlikeholdsfrie materialer nødvendigvis er bedre. Men ofte skjuler det seg miljøskadelige stoffer bak denne betegnelsen. Materialer som stein, kobber og eik eldes vakkert og skaper en patina som reflekterer omgivelsene. Selv om de kan være kostbare, er det en investering i byggets levetid og vedlikehold. Materialer helt uten gift eller plast.

Lang levetid

Et typisk eksempel på materialer som krever minimalt vedlikehold, men som likevel forandrer seg over tid, er kjerneved av furu. Jeg bor selv i et hus med kledning av kjerneved, og jeg merker endringene fra dag til dag, spesielt på regnværsdager. På slike dager blir huset nesten svart, mens det blir lyst grått når solen skinner.

Svært lang levetid

I denne kategorien finner vi materialer som også er vedlikeholdsfrie, men som ikke endrer seg fra dag til dag. Her finner vi metallene. Når metallplatene monteres på ytterveggen, kommer de rene og blanke fra fabrikken. Etter noen år eksponert for fuktighet stabiliserer de seg og får sin permanente overflate. Hvor mange år det tar varierer, men for eksempel får cortenstål sin karakteristiske rust-røde overflate svært raskt. Kobber er gyllent de første årene, blir deretter grønt, og først etter åtti år blir overflaten permanent blå. Dette er helt vedlikeholdsfrie materialer som gjennomgår sakte forandringer over generasjoner.

Ekstremt lang levetid

Til slutt har vi en gruppe materialer som har eksistert i millioner av år og som selvfølgelig ikke vil forandre seg. Stein er et godt eksempel, men også moderne varianter som keramikk og tegl. Selv om man ikke kan si at de er fullstendig uforanderlige, vil disse materialene, på grunn av sin ru overflate, gi grobunn for ulike vekster. Men, litt mose gjør sjelden skade.

Hvis du ønsker et vedlikeholdsfritt og vakkert hus, bør du vurdere naturmaterialer, akseptere forandring og lære deg å verdsette patina.