Featured Image

Hvor mye vil prosjektet mitt koste?

Enten det gjelder en ombygging eller et helt nytt hus, er byggeprosjektet sannsynligvis den største økonomiske investeringen du noen gang vil gjøre. Derfor jobber vi nøye med å avklare forventninger fra første samtale. Vi ønsker ikke å starte et prosjekt uten økonomisk realisme.

Forventninger
Vi har alle faste utgifter til mat, oppvarming og elektrisitet — nødvendige for at hverdagen skal fungere.

Ett nivå over dette finner vi de utenom-det-vanlige utgiftene, som ferier og reiser til vakre eller spennende steder.

Enda et steg opp er kjøp av bil, som fort kan koste over 300 000 kroner — en stor sum for mange.

Kostnaden for et byggeprosjekt er mange ganger høyere enn alle disse utgiftene. Derfor er det legitimt å spørre: Hvorfor skal vi bruke så mye penger på huset vårt?

Kostnadene for tid og materialer
Det enkleste svaret er at det er kostbart å bygge. Arkitekter jobber i måneder med å utforme detaljerte tegninger. Dag etter dag jobber dyktige håndverkere på byggeplassen. De sprenger i fjell, støper betong og isolerer vegger.

Men, til tross for alt det harde arbeidet, handler en bygning om mer enn bare arbeid, konstruksjon og materialer. Det er her den virkelige verdien av arkitektur blir tydelig.

Verdien av hjemmene våre
Tenk på de ulike kostnadsnivåene: hverdagsutgifter, ferieutgifter og prisen for en ny bil. La oss vurdere avkastningen på disse investeringene.

Mat, lys og varme er nødvendig for å overleve, men gir ingen økonomisk avkastning. Ferier gir minner og opplevelser, men heller ingen økonomisk avkastning. En bil er nødvendig i hverdagen, og beholder litt av verdien over tid, men verdifallet er betydelig.

Derimot — og i motsetning til de andre måtene vi bruker penger på — kan et hjem gi økonomisk avkastning. Hvis du planlegger å bo i hjemmet ditt en god stund, vil pengene du investerer sannsynligvis bli tjent inn igjen når du selger.

Velger du i tillegg å samarbeide med en arkitekt, kan du skape noe unikt med wow-faktor. Dette betyr at boligen din også vil tiltrekke seg en prispremie, i tillegg til den generelle avkastningen.

Verdien av arkitektur
På lang sikt gir hjemmene våre en økonomisk belønning. De tilbyr ly, varme og komfort, og reflekterer hvem vi er og hvordan vi ønsker å leve. Dette gjør en investering i arkitektur verdifull.

Videre lesning

Artikler:

Kom i gang:

For å hjelpe våre kunder har vi laget en guide som gir deg kunnskapen du trenger for bedre å samarbeide med en arkitekt og håndtere et byggeprosjekt.

Last ned Kom i gang-guide.