Featured Image

Hvordan velge arkitekt?

Å bygge et nytt hjem, et tilbygg, eller renovere et fredet bygg er en av de største beslutningene du noensinne tar. Når du har bestemt deg for å bygge, står du overfor enda et viktig valg: Hvordan finne den rette arkitekten til ditt prosjekt?

Medlemskap i NAL
Det starter enkelt. Begynn med å besøke Småhusregisteret på nettsiden til Norske Arkitekters Landsforbund (NAL). Dette registeret hjelper deg med å innsnevre alternativene. Selv om det ikke er påkrevd for arkitekter i Norge å være medlem av NAL, bekrefter et medlemskap at arkitekten har godkjent utdannelse.

Statlig godkjenning
Det neste steget er også ganske rett frem. Sjekk Direktoratet for byggkvalitet sin nettside for å søke etter arkitektfirmaer med statlig godkjenning. Prioriter kontorer med tiltaksklasse to eller tre, og unngå de med laveste godkjenningsnivå.

Erfaring teller
Vurder arkitektkontorenes erfaring med lignende prosjekter. Fokuser på kontorer som spesialiserer seg på boliger fremfor næringsbygg eller kommersielle boligprosjekter. Større kontorer kan håndtere flere typer byggeprosjekter, men små kontorer har ofte bedre nettverk av relevante konsulenter og entreprenører for prosjekter i din størrelsesorden. De har også en bedriftskultur som kan være enklere å forholde seg til som privatperson.

Personlig kjemi
Personlig kjemi er avgjørende. Liker du det du ser på arkitektkontorets nettside? Du må være sikker på at du kan bygge et tillitsfullt forhold til arkitekten. Det kan du bare finne ut av ved å møte de.

Befaring
En befaring er en god anledning til å undersøke om du og arkitekten kommer godt overens. Du kommer til å tilbringe mye tid med arkitekten, så ta deg god tid, og ikke vær fremmed for å dele de emosjonelle sidene av prosjektet.

Når alt kommer til alt, hvis du velger en arkitekt som er medlem i NAL, kan det ikke gå så veldig galt. Men, husk å ta deg tid til å vurdere om dere har god kjemi. Det kan være avgjørende for prosjektets suksess.

Videre lesning

Artikler:

Kom i gang:

For å hjelpe våre kunder har vi laget en guide som gir deg kunnskapen du trenger for bedre å samarbeide med en arkitekt og håndtere et byggeprosjekt.

Last ned Kom i gang-guide.