RELATERT

Hva koster arkitekttjenester?

Kjøp av varer har alle erfaring med. Vi gjør det daglig. Derimot, kjøp av tjenester er noe vi sjelden gjør. Derfor er en svært viktig del av arkitektens jobb å hjelpe kunden med å …

Skap et vakkert hjem, ikke bare større.

Tenker du på tilbygg, påbygg eller kanskje en kjeller? Før du bestemmer deg for å utvide, ta et øyeblikk til å reflektere. Hvorfor skal du bygge noe som ødelegger utseendet på huset bare for …

Hvordan velge riktig arkitekt?

Det er viktig å finne en arkitekt som har en tilnærming og arbeidsmetode som du er komfortabel med. Du vil tilbringe mye tid sammen med arkitekten. Er arkitekten medlem i NAL? Du kan enkelt …

Intervju i Aftenbladet

Sommeren 2022 intervjuet Stavanger Aftenblad tre ulike arkitekter. Temaet var ombygging av gamle trehus fra sekstitallet. En av arkitektene var Einar Wahlstrøm. - Hvor viktig er det å ha respekt for husets opprinnelige arkitektur …

SOSIALT

Hvordan velge riktig arkitekt?

Det er viktig å finne en arkitekt som har en tilnærming og arbeidsmetode som du er komfortabel med. Du vil tilbringe mye tid sammen med arkitekten.

Er arkitekten medlem i NAL?

Du kan enkelt finne arkitektkontorer basert på geografisk beliggenhet på Norske Arkitekters Landsforbunds nettside. Selv om det ikke er obligatorisk for arkitekter i Norge å være medlem av denne organisasjonen, kan et medlemskap (MNAL) indikere at arkitekten har en godkjent utdannelse.

Statlig godkjenning

Sjekk arkitektkontorets godkjenning på nettsiden til Direktoratet for byggkvalitet. De fleste profesjonelle arkitektkontorer har denne godkjenningen. Vi anbefaler å vurdere kun de kontorene som har tiltaksklasse to eller tre.

Relevant kompetanse

Fokuser på arkitektkontorer som hovedsakelig spesialiserer seg på boliger. Unngå de større kontorene som vanligvis fokuserer på næringsbygg og kommersielle boligprosjekter. Selv om store kontorer kan håndtere mindre prosjekter, kan de mangle nettverk av relevante konsulenter og entreprenører for prosjekter i din størrelsesorden. Mindre kontorer har ofte en enklere bedriftskultur som kan være mer passende for private kunder.

Send ut forespørsler

Nå, når du har noen navn på listen, kan du sende en felles e-post hvor du beskriver prosjektet i grove trekk. Hvis du har reguleringsbestemmelser og bilder av tomten, bør du inkludere disse. Dette gir arkitekten nok informasjon til å danne seg et inntrykk av prosjektets omfang. Hvis du ble henvist av en tidligere kunde, er det også fint å nevne dette i e-posten.

Inviter arkitekten

Befaringen gir en utmerket mulighet til å vurdere om du og arkitekten vil kunne samarbeide godt. Dere kommer til å jobbe sammen i lang tid, så ta deg tid til å stille spørsmål og vær åpen om de emosjonelle aspektene av prosjektet. Ikke vær redd for å diskutere økonomi, men det er viktig å dykke under den pragmatiske overflaten av hvor stort og hvor mye.