RELATERT
SOSIALT
Jeg forstår godt at en fersk huseier er ivrig etter å sette sitt preg på huset. Allikevel, ta et steg tilbake og tenk dere om. Ukentlig får jeg telefoner fra familier som, etter å ha bodd i huset noen år, er misfornøyd med valgene de tok. For mange er det en stor skuffelse når de forstår at det nyoppussede badet er til hinder for den planløsning de ønsker seg. Det er alltid lurt å renovere med en plan.
Der er mye informasjon på nettet om modernisering av gamle hus, men i stor grad handler det om teknologiske løsninger. Selvsagt er det bra å bytte ut de gamle vinduene, etterisolere både tak og yttervegger, eller montere solceller. Men, lavere strømregning er ikke det samme som bokvalitet.
- Vi er travle folk og ting må være enkelt og tilrettelagt, sa en kunde til meg.
Et gammelt hus må tilpasses dagens behov og et moderne familieliv. Å bruke penger på smart-hus løsninger hjelper lite hvis planløsningen er dårlig. Det er viktig med en god planløsning for å oppnå bokvalitet.
Mange kunder som tar kontakt med meg er opptatt av kortsiktige behov. Jeg vet at det er vanskelig, men forsøk å se for deg livet i huset om 10-15 år. Er det nødvendig med tre stuer og to bad? Vil huset være stort og upersonlig når barna flytter ut?
Det er lett å la seg rive med, og mange er av den oppfatning at ved å utvide huset øker også bokvaliteten. Men slik er det ikke. Man må løfte blikket og tenke større tanker. Man må være modig.
Ved å betrakte det eksisterende huset som et skall - hvor alle innvendige vegger rives - kan arkitekten i større grad utnytte de kvaliteter som finnes. Gamle hus har også gamle hager, og kanskje er det mer riktig å plassere stuen med utsikt mot epletreet? Eller ett nytt kjøkken som både får morgensol og kortere avstand til garasje? I tett dialog med arkitekt kan dere tilpasse bygget til stedet og de kvaliteter som finnes.