RELATERT

Hva koster arkitekttjenester?

- Den største usikkerheten ved alle prosjekt er kunden, sa byggmesteren. Kjøp av varer har alle erfaring med. Vi gjør det daglig. Derimot, kjøp av tjenester gjør vi sjelden og de aller fleste er …

Hvordan velge den rette arkitekten til ditt hjem?

Hvis du er usikker på hvordan du skal velge arkitekt er det viktig å finne en som har den innstilling og arbeidsmetode som du er komfortabel med. Du vil tilbringe mye tid med arkitekten. …

Intervju i Aftenbladet

Sommeren 2022 intervjuet Stavanger Aftenblad tre ulike arkitekter. Temaet var ombygging av gamle trehus fra sekstitallet. En av arkitektene var Einar Wahlstrøm. - Hvor viktig er det å ha respekt for husets opprinnelige arkitektur …

Gjør huset ditt vakkert, ikke bare større.

Tilbygg, påbygg, kjeller? Bortover, oppover eller nedover? Før du bestemmer deg for å utvide, ta et steg tilbake og tenk deg litt om. Hvorfor vil du bygge noe som ser stygt ut bare for å …

SOSIALT

Ombygging av kataloghus – gjør ditt hus unikt

Jeg forstår godt at en fersk huseier er ivrig etter å sette sitt preg på huset. Allikevel, ta et steg tilbake og tenk dere om. Ukentlig får jeg telefoner fra familier som, etter å ha bodd i huset noen år, er misfornøyd med valgene de tok. For mange er det en stor skuffelse når de forstår at det nyoppussede badet er til hinder for den planløsning de ønsker seg. Det er alltid lurt å renovere med en plan.

Bokvalitet er viktig

Der er mye informasjon på nettet om modernisering av gamle hus, men i stor grad handler det om teknologiske løsninger. Selvsagt er det bra å bytte ut de gamle vinduene, etterisolere både tak og yttervegger, eller montere solceller. Men, lavere strømregning er ikke det samme som bokvalitet.

- Vi er travle folk og ting må være enkelt og tilrettelagt, sa en kunde til meg.

Et gammelt hus må tilpasses dagens behov og et moderne familieliv. Å bruke penger på smart-hus løsninger hjelper lite hvis planløsningen er dårlig. Det er viktig med en god planløsning for å oppnå bokvalitet.

Renovering av kataloghus
Ombygging av kataloghus i Bærum

Planlegg fremtidig bruk

Mange kunder som tar kontakt med meg er opptatt av kortsiktige behov. Jeg vet at det er vanskelig, men forsøk å se for deg livet i huset om 10-15 år. Er det nødvendig med tre stuer og to bad? Vil huset være stort og upersonlig når barna flytter ut?

Det er lett å la seg rive med, og mange er av den oppfatning at ved å utvide huset øker også bokvaliteten. Men slik er det ikke. Man må løfte blikket og tenke større tanker. Man må være modig.

Ved å betrakte det eksisterende huset som et skall - hvor alle innvendige vegger rives - kan arkitekten i større grad utnytte de kvaliteter som finnes. Gamle hus har også gamle hager, og kanskje er det mer riktig å plassere stuen med utsikt mot epletreet? Eller ett nytt kjøkken som både får morgensol og kortere avstand til garasje? I tett dialog med arkitekt kan dere tilpasse bygget til stedet og de kvaliteter som finnes.

View