Enebolig i bratt terreng
Enebolig i bratt terreng
Enebolig i bratt terreng
Enebolig i bratt terreng

Enebolig i bratt terreng

Asker kommune

Tomten er en oase, det var ihvertfall mitt førsteinntrykk, midt i et byggefelt. Men, ofte er det en årsak til at slike tomter ikke blir solgt.

Her var det flere grunner:

  • landskapet er særdeles bratt (fall er 2:1)
  • ovenfor ligger et vann som (i år med mye nedbør) vil renne over og skylle over tomten
  • tomten ligger delvis i en flomsone
  • utrydningstruede amfibier bruker tomten til vinterdvale

Slike utfordringer kan skremme mange, og det krever mot å investere i en slik tomt, men samtidig er det disse usikkerhetsmomentene som gir stedet særpreg. Her finner vi salamandere, rådyr og et rikt dyreliv tett på storbyen. Det er et frodig og innholdsrikt sted som inviterer til lek og utforskning. Et sted hvor naturen kommer tett innpå hverdagslivet.

Tidlig i prosessen bestemt vi at bolig og garasje skulle bygges som to uavhengige bygg. I et bratt landskap er det ofte enklere å tilpasse to mindre bygg, enn ett stort bygningsvolum som inneholder både garasje og bolig. En separat garasje vil også gi oss nødvendig fleksibilitet i forhold til fremtidige kommunale parkeringskrav.

Boligen har kjøkken, spiseplass og stue øverst. Her får familien panoramautsikt over vannet og samtidig fuglelivet i trekronene. Fra kjøkken i sør kan de gå rett ut på terreng.

I etasjen under, det som er husets rolige sone, er soverom og bad plassert. Her kan de gå direkte ut til tomtens nedre del og følge stien videre til tjernet.

Enebolig i bratt terreng

Bilde fra byggeplass.