Liten bolig for småbarnsfamilie
Liten bolig for småbarnsfamilie
Rekkverk i furu
Liten bolig for småbarnsfamilie
Liten bolig for småbarnsfamilie
Liten bolig for småbarnsfamilie

Liten enebolig til fire

Sandnes kommune

Småbarnsfamilien ønsker seg et funksjonelt hus for to voksne med to små barn, men også gjesteværelse, kontor og et lite mikrobryggeri.

I Sandnes sentrum, på en høyde over byen, arvet familien en tomt. Det er en liten tomt, men stor nok til å bygge er lite hus.

For å utnytte tomtens helning er planløsningen organisert som en split-level  plan.  Da tilpasses huset terrenget samtidig som innvendige rom får kontakt og utgang til hage.

I alle hus er innsyn og utsyn viktig, men når tomten er liten kommer nabobygg spesielt tett på og plassering av vindu blir spesielt viktig. Både for å utnytte utsikten og de lange siktlinjene, men også for ivareta  privatliv og hindre innsyn.

For ytterligere å skape en åpen og trivelig bolig er det montert store takvindu over trappen. I dette huset er trappen plassert midt i huset og  lager en lys-dusj hvor lyset strømmer ned langs veggene. I tillegg til å lyse opp vanligvis mørke arealer, artikulerer lyset overgangen fra aktive soner (entré, lekerom) til roligere oppholdsrom (stue, spiseplass). 

Alle soverom og bad er gitt ekstra takhøyde. Det gir mulighet for vindu som monteres høyt på veggen. Flere steder helt opp imot himling. Da gir vindu mye dagslys, men samtidig minimeres innsyn fra naboer og forbipasserende.

Lysdusj

På snitttegningen nederst og bildet over ser du forskjellen mellom de ulike nivåer og hvordan takvindu blir som en lysdusj midt i bygget. Klikk for større bilde.