Hytte for én person

Høyt over Hardangerfjorden, på en naturlig hylle i fjellet, ligger tre vikinggravhauger. Stedet heter Øystese, et sted med røtter i gammelnorsk tradisjon som betyr 'det hellige stedet for gudstilbedelse'. For en mann som ønsker et privat tilfluktssted, gir beliggenheten det ultimate gjemmestedet.

Men, selv om han setter pris på tid alene, har han også behov for selskap. Derfor må hytten ha plass nok til at både venner og familie kan bo der i perioder.

Fra parkeringsplassen fører en smal sti deg ned mot fjellhyllen. Den første bygningen du møter er skrivestuen. Den står for seg selv, ønsker deg velkommen og fungerer samtidig som et praktisk oppbevaringsrom. Barnebarna kan også bruke skrivestuen som lekehytte.

Fortsetter du forbi skrivestuen, vannspeilet og tuntreet, kommer du til hytta. Først da blir de tre gravhaugene som ligger ytterst på fjellhyllen synlige.

Hytten, formet som et avlangt bygningsvolum, ligger parallelt med høydekotene for å redusere terrenginngrep. I første etasje skaper store vinduer en usynlig grense mellom inne og ute. Kjøkkenet, spiseplassen og stuen får på denne måten nærhet til gravhaugene og en atmosfære av både intimitet og historisk dybde.

I hyttens andre etasje, hvor soverom, gjesterom og bad befinner seg, kan man ta inn over seg de lange siktlinjene, beundre soloppgangen og livet på fjorden.

Visualiseringer-17-of-191
Hytte til én mann
Hytte til én mann