Ombygging av gammelt trehus

Når du kjøper en hundre år gammel bolig, og tidligere eiere har neglisjert vedlikeholdet, er boligen overmoden for oppussing. Likevel, det er sjelden nødvendig å rive alt, da mye av det som ble bygd forrige århundre fortsatt er i god stand. Hvis man kan akseptere noen skjevheter, utgjør mange eldre bygninger et godt utgangspunkt.

Boligen kjennetegnes av lav takhøyde og små rom. Det er vanskelig å se for seg hvordan en moderne familie med to barn kan trives over lengre tid her: Huset er kompakt mens barna er små, og det vil definitivt føles trangt når barna blir eldre. Samtidig har boligen sine kvaliteter, og familien har ikke lyst til å rive alt.

Flere alternativer blir vurdert, men til slutt bestemmer vi oss for å fjerne det gamle loftet. Reguleringsbestemmelsene tillater en utvidelse av boligen i høyden, noe som gir mulighet for en ny etasje med god takhøyde.  Både soverom og bad flyttes opp i påbygget, noe som frigjør plass i de andre etasjene og gjør det mulig å utvide kjøkken, stue og spiseplass.

Utvidelsen bidrar også til å gi huset et nytt visuelt uttrykk. I kombinasjon med nye vindu, isolering av yttervegger og ny kledning, fremstår huset nå som en moderne bolig for en moderne familie.

Ombygging-av-eneboloig-2
Skissemodell for ombygging av gammelt trehus
Ombygging-av-eneboloig-4
Skissemodell for ombygging av gammelt trehus
Skissemodell for ombygging av gammelt trehus
Skissemodell for ombygging av gammelt trehus