Ombygging av Block Watne hus
Ombygging av Block Watne
Ombygging av Block Watne

Renovering av Block Watne hus

Sola kommune

En familie på to, mor og datter, har kjøpt et hus. Huset ble opprinnelig bygget på syttitallet, men forrige eier har ikke gjort noe vedlikehold og boligen er overmoden for oppussing.

På syttitallet ble det bygget mange ferdighus. Dette huset er antagelig en av de minste variantene til Block Watne.

Familien ønsker et godt hus å bo i. Et hus som utnytter tomtens kvaliteter og en planløsning som fungerer for en moderne familie. Da er det nødvendig å ta tak i byggets struktur og riste «ryggmargen» godt. Mindre justeringer og flikking gir sjelden et godt sluttresultat.

Det blir tidlig bestemt at:

  • både tak og yttervegger etterisoleres
  • alt elektrisk og røropplegg skiftes
  • vinduer byttes

I tillegg, når huset etterisoleres, er det naturlig å samtidig skifte både kledning og taktekking. Men, en teknisk oppgradering av huset er ikke tilstrekkelig.

Familien ønsker seg også litt større soverom, to gode bad og en åpnere plansløsning med romsligere kjøkken. I tillegg blir datteren snart tenåring og en kjellerstue hvor hun kan ha besøk av venner står høyt på ønskelisten hennes.

Som typisk for mange ferdighus er de plassert på en grunnmur høyt hevet over hagen. For å bedre kontakten mellom stue og hage åpnes fasaden med to store glassfelt. Disse leder ut til en bred og dyp trapp hvor de kan sitte under tak, eller de kan åpne skyvedører helt selv om det regner ute.

Inngangssiden av huset var trist og lite imøtekommende, og både biler og avfalldunker stod til vanlig like ved inngangsdøren. For å frigjøre nødvendig areal til et hyggelig inngangsparti og en bedre trapp ble parkering flyttet. Samtidig oppføres en smal bod mot nabo. Den både skjermer og er praktisk ift. parkering, sykler, bildekk, avfall osv. Ved å flytte parkering og avfall frigjøres areal foran inngang sik at familien på sikt kan lage en liten hage også her. Kanskje blir det plass til et fuglebad hvor bilen opprinnelig stod?